Parní hrnec - parní alternativa pro přípravu jídel

 

Popularita parních hrnců v domácnostech stále stoupá. Aby ne, vždyť během několika minut připraví zdravější a barevnější jídlo, než kdyby se třeba dělalo na oleji.

Ale jak tento přístroj vlastně funguje?

 

parnihrnecukazka

  

Všechny parní hrnce fungují na stejné bázi. Do základny se nalije voda a navrch se umístí varné nádoby s jídlem. Zapne se stroj a jídlo se během několika minut uvaří pomocí páry. Pokrm je vždy bez tuku, bohatší na živiny a potraviny si dokonce zachovají svou barvu. Pachy se mezi sebou nemísí, a tak je možné připravovat sladký i slaný pokrm najednou. 

 

Vlastnosti přístroje

 

V parním hrnci se dají uvařit potraviny všeho druhu. Od zeleniny, přes vajíčka, až po maso.  Jejich příprava je velice jednoduchá a díky časovači nemusíte hrnec ani hlídat. Občas může také dojít k tomu, že v hrnci není dostatek vody, na což by měla upozornit kontrolka, na tuto funkci si tak při výběru dejte pozor. Voda se následně dá samozřejmě doplňovat z vnějšku.

Velice jednoduchá bývá také samotná údržba přístroje. Jelikož se potraviny k nádobám nepřipalují, není potřeba stroj nijak pracně drhnout.

Každý parní hrnec by měl také obsahovat manuál, který radí, co by se mělo v jaké části vařit, a hlavně jakou velikost má co mít (zelenina nakrájená na malé kousky, houby vcelku, atd.).

Takřka všechny parní hrnce na trhu se pyšní i moderním designem, který kuchyni dodává glanc. Všichni se však ale určitě shodneme, že nejdůležitější je samotná funkčnost.

 

Tipy na pokrmy

 

U každého parního hrnce byste měli v manuálu nalézt i několik receptů na přípravu. Zde jsou však naše 3 nejžhavější tipy.

 

Krůtí prsíčka s kořenovou zeleninou a brambory

 

  • Ingredience: 150 g krůtích prsíček, sůl, pepř muškátový, oříšek, 25 g másla, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele a 150 g brambor

 

  • Postup: Krůtí prsíčka nakrájíme, osolíme, opepříme a vložíme do jedné nádoby. Stejný postup aplikujeme u kořenové zeleniny. Tu však vložíme do nádoby vystlané papírem na pečení. Do třetí nádoby nastrouháme muškátový oříšek a vložíme nenakrájené brambory. Všechny nádoby paříme najednou 20 minut.

 

parnihrnec2

 

Losos vařený v páře se zeleninou

 

  • Ingredience: 2 lososový filet (125 g jeden), 1 č. lž. koření na ryby, 100 g mini karotky, 100 g fazolkových lusků, 100 g brokolice, 100 g mini kukuřice, sůl, citron, 1 pol. lž. Petržele

 

  • Postup: Do nádoby nalijte 0,7 l osolené vody a vložíte mini karotku. Časovač nastavte na 20 minut. Po uplynutí 5 minut dejte do parního košíku na dno pečicí papír, zeleninu a na ní filety lososa a košík vložte do přístroje. Zeleninu naaranžujte na talíř a přidejte kousek másla, lososa položte na zeleninu a ozdobte citronem. Jako přílohu můžete podávat rýži.

 

parnihrnec3