Objevte kouzlo pomalého hrnce: výběr našich nejlepších receptů

Pomalé vaření patří v dnešní době k novým trendům. Největší výhodou vaření v elektrickém pomalém hrnci je nejen úspora elektrické energie, ale hlavně času.

Jednoduše vložíte všechny přísady do hrnce, nastavíte teplotu, čas a věnujete se něčemu jinému. Třeba si přes večer připravte pokrm na příští den. Pomalý hrnec totiž vaří za vás. Jídlo má také výraznější chuť, přestože se připravuje pouze s malým množství koření a často bez tuku.

Takto připravené pokrmy jsou tedy ideální pro všechny, kteří chtějí hubnout a nemají na vaření moc čas. Pomalý hrnec je velkým pomocníkem nejen pro zaměstnané ženy, ale i muže, pro maminky s malými dětmi, pro ženy v domácnosti.

Co si uvařit? Takový hrnec je ideální pro vaření omáček, vývarů i přípravu nejrůznějších druhů masa. My jsme si pro Vás připravili 5 receptů, které zaručeně nezklamou. Pojďme se společně podívat jak připravit:

  1. Šťavnaté kuře na bylinkách a zelenině
  2. Maďarský guláš s bramborem
  3. Žemlovka s jablky a tvarohem
  4. Domácí marmeláda v pomalém hrnci
  5. Hummus – cizrnová pomazánka

 


 

Šťavnaté kuře na bylinkách a zeleniněkure

 

 

Ingredience:

1 polévková lžíce soli
2 čajové lžičky sladké papriky
špetku tymiánu
1 čajová lžička mletého pepře
1 kuře (1,5kg)
1 citron
1 řapíkatý celer
1 červená cibule
4 stroužky česneku
250 g mrkve
350 g červené řepy
1 polévková lžíce hořčice
2 čerstvé listy rozmarýnu
kuchyňský provázek

 

 

 

 

 


Příprava: 15 minut | Doba vaření: 8 hodin

Postup:

  1. Smíchejte sůl, papriku, tymián a pepř. Z kuřete odstraňte krk a droby. Kořením pak potřete kuře a vložte do něj celý citron. Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem.
  2. Do pomalého elektrického hrnce LENTO naskládejte řapíkatý celer, červenou cibuli a česnek jako jednu vrstvu. Na to položte kuře prsama nahoru. Zbytek zeleniny vložte podél kuřete. Pokud Vám zbylo nějaké koření, posypte jím zeleninu.
  3. Hrnec přikryjte pokličkou, nastavte teplotu na 90 °C a čas na 8 hodin. Zvuková signalizace Vás vždy upozorní, že je jídlo hotové, takže teď máte čas na cokoliv chcete. Hotové kuře doporučujeme rozčtvrtit a společně se zeleninou naaranžovat na servírovacím talíři. Do omáčky v pomalém hrnci přihoďte hořčici, smíchejte a dochuťte kořením podle chuti. Celý pokrm pak ozdobte listy rozmarýnu.
  4. Vychutnejte :-)

 


 

Maďarský guláš s bramboremgulas

 

 

Ingredience:

1 kg hovězí klížky nebo libového předního masa
4-6 velkých konzumních brambor
3 cibule
1 polévková lžíce sladké papriky
sůl
pepř
kmín
2 polévkové lžíce oleje
1 čajová lžička pálivé papriky (popřípadě čerstvou feferonku)
2 polévkové lžíce hladké mouky
200 ml vody
Zelenina podle chuti – 200 g mrkve/hrášku

 

 

 

 

 

 


Příprava: 20 minut | Doba vaření: 7 hodin

Postup:

  1. Smícháme si koření do jedné misky a nakrájíme cibulu na jemné kousky. Brambory omyjeme, oloupeme. Maso omyjeme, ořežeme blány a společně s brambory nakrájíme na stejně velké kostky. S naším porcovacím nožem FONDA to jde raz dva.
  2. Maso vložíme do pomalého hrnce, přidáme smíchané koření a olej. Promícháme. Vložíme brambory.
  3. Přihodíme jemně nakrájenou cibuli, dolijeme vodu a posypeme moukou. Znovu promícháme. 100 lidí, 100 chutí – teď můžete vylepšit zeleninou.
  4. Hrnec přikryjeme poklicí, nastavíme dobu vaření na 7 hodin o teplotě 90 °C. Zvuková signalizace zajistí, že na jídlo nezapomenete.
  5. Vychutnejte :-)

 


 

Žemlovka s jablky a tvarohemzemlovka

 

Ingredience:

jedna celá veka
1 kg jablek
400 ml mléka
1 sáček rozinek
150 g cukru
250 g tvarohu
3 vejce
skořice
2 polévkové lžíce rozpuštěného másla

 


Příprava: 40 minut | Doba vaření: 3 hodiny

Postup:

  1. Veku nakrájíme na ca. 1 cm silné plátky. Oloupeme jablka, nastrouháme na plátky, posypeme skořicí, trochu cukrem, přidáme rozinky a promícháme.
  2. Zbytek cukru smícháme s tvarohem a třemi žloutky (bílky nevyhazujte). Máslem vytřeme keramickou nádobu pomalého hrnce. Veku namáčíme do mléka a v jedné vrstvě naskládáme do nádoby.
  3. Na první vrstvu přidáme tvaroh s jablky, pokryjeme druhou vrstvou veky (také namočené v mléce). Podle velikosti nádoby přidáme další vrstvu, končíme však vždy vekou.
  4. Hrnec přikryjeme poklicí, nastavíme teplotu na 90 °C a spustíme časovač na 3 hodiny.
  5. Z bílků si ušleháme sníh, který pak navrstvíme na hotovou žemlovku a asi 10 minut necháme přikryté v hrnci. Případně žemlovku posypte moučkovým cukrem. Jako kdyby ji dělala babička :-)

 


 

Domácí marmeláda v pomalém hrncimarmelada

 

Ingredience:

500 g libovolného ovoce (meruňky, broskve, jahody, třešně, višně)
2 polévkové lžíce cukru
1 čajová lžička citronové šťávy
250 g želírovacího cukru

 

 

 


Příprava: 5 minut | Doba vaření: 3 hodiny

Postup:

  1. Rozdrťte si ovoce v misce vidlčkou podle toho, jak velké kusy chcete mít. Promíchejte s cukrem a citrónovou šťávou.
  2. Přelijte do pomalého hrnce a nechte vařit 3 hodiny. Poté přidejte želířovací cukr na ca. 5 minut.
  3. Rozmixujte tyčovým mixérem podle konzistence a přelijte do sklenic. Taková domácí marmeláda Vám vydrží v lednici až dva týdny.

 


 

“Vyzkoušela jsem Pomalý hrnec i na přípravu marmelády a nemá to chybu. Ovoce musí být nakrájené hodně nadrobno. Po třech hodinách se přidá želírovací cukr a nechá ještě asi 5 minut vařit. Pak už jen plnit do skleniček. Pokud je ovoce ve větších kouscích než je chceme mít, můžeme je přímo v hrnci rozmělnit tyčovým mixerem. Výhoda je jasná, nemusíme u vaření stát a hlídat připalování.”

Zlata Havlová, maminka


 

Hummus – cizrnová pomazánka