Jak vybrat hrnec?

-->

Jen stěží byste v kuchyni hledali důležitější kus nádobí, než je hrnec. Ten slouží k vaření, pečení, dušení, zavařování či třeba fritování. Tyto procesy se odvíjí od typu hrnce a účelu, který má.

Pořízení hrnce může na první pohled vypadat jako poměrně jednoduchá záležitost. Zvolíte si odpovídající průměr dle vlastního odhadu a máte po starostech. Jenže s množstvím hrnců, které jsou na trhu nabízeny, tímto způsobem pravděpodobně nevyberete úplně správně.

 

Máme pro vás několik rad, které volbu toho správného z nich ulehčí.

  • Klasický x elektrický hrnec?
  • Za jakým účelem budeme hrnec kupovat? 
  • Bude se hrnec přátelit s naším typem sporáku?
  • Jaký průměr musít hrnec mít?
  • Jaký materiál budeme u hrnce preferovat? 
  • Jak o hrnec pečovat a jak dlouho nám vydrží?
  • Kolik bude hrnec stát?

 

Na úvod to vezmeme zeširoka. Moderní doba a technologie se propisuje i do gastronomie. Nezřídka se nám tak povede narazit na hrnec elektrický. Zvolíme tak klasický či elektrický hrnec?

 


 

Typy hrnců:

 

Klasický hrnec

Netřeba představovat. Povětšinou kulatá či oválná nádoba, která v kombinaci se sporákem dokáže veškeré zmiňované procesy – vaření, dušení a jiné. Ceny hrnců začínají na menších pořizovacích částkách.

Elektrický hrnec 

Na první pohled mohutnější stavba. Ptáte se proč? Protože má vlastní ohřev. Elektrický hrnec nepotřebuje varnou desku. Vystačí si s elektrickou sítí. Jeho výhodou je mobilita, bezpečnost či množství funkcí, které kvalitnější elektrické hrnce nabízí. Nákupní cena je ve většině případů vyšší.

 


 

Jsme-li přesvědčeni o výběru mezi klasickým a elektrickým hrncem, přistoupíme k dalšímu kroku, který s předešlým úzce souvisí. Některé hrnce, které plní pouze svůj specifický účel, se totiž vyrábí pouze v elektrickém, či naopak klasickém provedení, například takový rýžovar.

 

Výběr dle účelu:

 

rendlik2 (2)Rendlík

Menší hrnec s dlouhou rukojetí. Používá se při přípravě sosů, restování či ohřívání menších porcí jídla. Často je také vybaven nálevkou.

 - praktický

- dobře manipulovatelný

- na přípravu sosiku, restování, či rychlý ohřev

 - naše nabídka rendliků

 

 

kasKastrol

Nižší hrnec s širším průměrem. Jeho využití je zcela univerzální, poslouží k přípravě polévek, omáček a jiných pochutin. Kastrol má v naprosté většině případů dvě ucha.

 - univerzální

- k přípravě polévek, omáček

 - naše nabídka kastrolů zde 

 

 

 

fritak2Fritovací hrnec

Již dle názvu je jasné, k čemu tento typ hrnce slouží – fritování. V naprosté většině případů nalezneme fritovací hrnce v elektrickém provedení. Klasické či horkovzdušné. Křupavé hranolky si tak můžete udělat v oleji či za pomoci horkého vzduchu.

 - fritování je na horkém vzduchu zdravá paráda

- elektrické provedení

 - fritovací hrnec Bonino

 

 

 

hrnec2Hrnec

Klasický hrnec je vyšší a má užší průměr. Skvěle se hodí k vaření špaget či jiných druhů těstovin. Využití je však naprosto univerzální.

 - vyšší

 - k vaření těstovin, špaget

 - naše nabídka hrnců

 

 

 

pomalyPomalý hrnec

Pomalý hrnec připraví pokrm za pomoci elektrické energie. Je to skvělý pomocník, který dokáže ušetřit spoustu času. Výhody pomalého vaření tkví nejen v úspoře času, ale také skvělé chuti a zachované výživové hodnotě jídla. Za jeho pomoci posunete přípravu omáček, masa či polévek na novou úroveň.

- spoří čas a energii

- zapnete a věnujete se něčemu jinému

- Bonino pomalý hrnec

 

multiMultifunkční hrnec

Tento typ hrnce je dalším z řady elektrických spotřebičů. Povětšinou se pyšní univerzálností a možností přípravy mnoha různých pokrmů – od koláčů přes omáčky až po polévky a jiné. Většina multifunkčních hrnců má přednastavené programy či nastavitelnou teplotu.

 - univerzální

- upeče i bábovku

 

 

parni2Parní hrnec

Jídlo vařené na páře si oblíbili převážně strávníci, jež holdují zdravému stravování. Parní hrnec slouží k přípravě široké škály surovin. Především to je maso či zelenina. K dispozici jsou čistě elektrické parní hrnce, které často nabídnou mnoho funkcí či klasický, napařovací hrnec, který používaly již naše babičky.

- pro zdravé stravování

- neztrácejte už žádné vitamíny

 

 

 

rimskyŘímský hrnec

Nádoba ve tvaru klasického plechu či nádoba tomuto tvaru podobná, která je vyrobena z neglazované keramiky, tedy z hlíny. Vždy se prodává se dnem i víkem.

 - pro zdravé vaření (pokrmy se dusí v páře)

- naskládáte suroviny a nestaráte se

 

 

 

 

tlakovyTlakový hrnec

Tlakový (Papinův) hrnec netřeba dlouze představovat. Masivní nerezový hrnec se speciální poklicí, který za pomocí podtlaku dokáže vyvinout mnohem vyšší teplotu při vaření, než hrnec klasický. Díky vyšší teplotě se následně několikanásobně sníží čas samotného procesu.

 - vyšší teplota za méně peněz, díky podlaku

- rychlejší vaření

 - nabídka talkových hrnců

 

 

 

zavarovaciZavařovací hrnec

Jak již název napovídá, tento typ hrnce slouží k zavařování. Co mnozí neví, že je zavařovací hrnec často používán také k přípravě potravin pro malé děti. Díky domácímu zavařování budeme mít přesně pod kontrolou, jaké suroviny a množství k přípravě využijeme.

 - přesná kontrola nad surovinami

 - zavařujme pro malé a zdravé děti

 

 

 

 

ryzovarRýžovar

Rýžovar slouží k přípravě rýže. Tohle vychytralé zařízení pracuje na principu vaření v páře. Tím pádem si připravované potraviny zachovají i velké množství cenných vitamínů a minerálů. V naprosté většině případů bývá plně automatický, takže ušetří mnoho práce a času, sám navíc pozná, kdy je hotovo. Pro všechny tyto vlastnosti, ale třeba i skvělou chuť připravované rýže, se rýžovar stal hitem posledních let. 

 - vaření v páře = zdravá rýže

- zachová vitamíny a minerály

- plně automatický = šetří čas a práci

 

 


 

A. Typ sporáku

Naprostá většina nádobí je dnes vyráběna pro všechny typy plotének. To znamená indukci, sklokeramiku, plyn či elektriku. Přesto si raději vždy ověřte, zda tomu tak je i u vámi vybraného produktu. Pokud by nebylo, hrnec můžete rovnou vrátit. 

 

B. Průměr hrnce

Je potřeba se zamyslet nad tím, pro kolik strávníků budeme vařit. Tento údaj ovlivní, jaký průměr hrnce zvolíme. Od průměru se následně odvíjí celá velikost a stavba. Při výběru toho správného průměru byste měli brát v potaz i průměr plotýnky. Při špatné volbě by nemuselo docházet k rovnoměrnému zahřátí. V opačném případě, tedy pokud by byl hrnec menší, by byly při vaření zase velké ztráty energie. Proces by tak byl finančně nákladnější.

Průměry hrnců se nejčastěji pohybují od 10 do 36 centimetrů. Do profesionálních provozů či na méně běžné události nalezneme i hrnce s průměrem 60 a více centimetrů. 

 

C. Materiál hrnce

  • Hrnce z litého hliníku
  • Nerezové hrnce
  • Litinové hrnce
  • Smaltované hrnce
  • Měděné hrnce
  • Skleněné či keramické hrnce

 

Hrnce z litého hliníku

Litý hliník je vždy kombinován s jedním z nepřilnavých materiálů. Z pravidla se většinou jedná například o mramorový, keramický či titanový povrch. Nepřilnavost je hlavní důvod, proč jsou tyto hrnce vždy mezi nejprodávanějšími. Mimo nepřilnavé vlastnosti oceníme masivní stavbu, skvělé tepelné vlastnosti či designové provedení, které je mnohdy na skvělé úrovni. Pro běžné vaření tento materiál vřele doporučujeme.

 

Nerezové hrnce

Nerezová ocel je pravděpodobně nejužívanějším materiálem v gastronomii. Volbou nerezového hrnce tak určitě nic nezkazíte. Splní svůj účel, většinou však nikterak nenadchne. Předností nerezu je životnost, snadná údržba, univerzálnost a to, že na sebe neváže jakékoliv pachy.

 

Litinové hrnce

Litina má v segmentu kuchyňského vybavení dlouhou historii. Jedná se tak o ověřený materiál. Určitě dokáže zaujmout skvělou tepelnou vodivostí či odolností povrchu (neplést si s odolností celého hrnce). Čím je litina užívanější, tím je povrch nepřilnavější. Litinový hrnec potěší také fajn cenou. Naopak nás nepotěší vyšší hmotností či náchylností na změny teplot.

 

Smaltované hrnce

Smalt připomíná sloučeninu porcelánu, skla a křemičitých prvků. Na první pohled zaujme vzhledem, kdy se často setkáme s ručně malovanými hrnci. (nabízí se i možnost vlastní malůvky) Co se vlastností materiálu týká, je velice odolný vůči teplotním změnám a práci s teplem zvládá celkově skvěle. Smaltované hrnce se můžou stát nenahraditelnou ozdobou ve vaší kuchyni, co se ale vaření týká, nenadchnou, zároveň je však nutno podotknout, že ani neurazí.

 

Měděné hrnce

Měď je v gastronomii královským materiálem. Ve prospěch mědi hovoří dokonalé tepelné vlastnosti, nenahraditelný design, vysoká odolnost či dlouhá životnost. Naopak, co určitě neoceníme, je vysoká cena. Jednotlivé hrnce můžeme nalézt i za cenu desítek tisíc kč. Navíc je zapotřebí relativně náročné údržby.

 


 

Údržba a životnost

 

Náročná péče nám může pokazit náš vztah k vaření, kdy se nám nebude chtít připravovat pokrm s vědomím, že jednou tolik času strávíme mytím nádobí. Krátká životnost nás zase může vyjít draho. Dbejte proto na tyto dva ukazatele a nešlápněte tak při výběru vedle.

 

Litinové hrnce – Nepoužívejte chemické přípravky. Volte spíše jemné utěrky a velice měkké houbičky.

Smaltové hrnce – Myjte teplovou vodou v kombinaci s jarem a podobnými přípravky. Používejte jemné houbičky. Nevkládejte do myčky.

Nerezové hrnce – Na hrubé nečistoty nepoužívejte drátěnky. Daleko efektivnější jsou citronová šťáva nebo jedlá soda. Vždy leštěte měkkou utěrkou, ideálně z flanelu.

Titanové hrnce – Možné mýt v myčce. Při ručním mytí nechte odmočit nečistoty, použijte tekutý mycí prostředek a k vysušení zvolte papírové ubrousky.

Keramické hrnce – Lepší je ruční mytí. Po odmočení lze zaschlé skvrny odstranit čisticím prostředkem v kombinaci s měkkým hadříkem. Někdy může pomoci i trocha octa.

Skleněné hrnce – K mytí lze využít nejenom přípravky, ale také sůl a ocet v kombinaci s vodou. Sklo lze vkládat do myčky nádobí.

Měděné hrnce – Rozhodně nevkládat do myčky. Efektivní je citron s kypřícím práškem nebo v kombinaci s jedlou sodou. Funguje i spojení soli a citronu. Vždy používat jemnou houbičku a hrnce důkladně omýt vodou.

 


 

Cena

 

Zajímá vás, kolik stojí hrnce výše uvedeného provedení? Pak se začtěte do následujících cenových kategorií, které vám mnohé prozradí. Pokud se pustíte do nákupu hrnce, myslete vždy na to, že kvalitní výrobce je spojen s precizností daného produktu. Dbejte proto na výběr značky.

 

Cena do 800 Kč

Pokud do nového hrnce budete investovat částku do 800 Kč, určitě si přijdete na své. Vybírat lze mezi hrnci i rendlíky. Jejich hlavním výrobním materiálem bude s největší pravděpodobností hliník, nerezová ocel či smalt. Co se týče velikosti, jde spíše o hrnce s průměrem do 20 centimetrů.

Cena od 800 Kč do 1 500 Kč

Potřebujete-li větší prostor na vaření o průměru 20 – 25 centimetrů, připlaťte si. Nabízené výrobky budou upotřebitelné na libovolných plotnách, včetně dnes velice využívané indukce. Do popředí vašeho zájmu se mohou dostat i titanové produkty. Nerez zde bude mít to největší zastoupení.

Cena od 1 500 Kč do 4 000 Kč

Kvalita, kterou si zaslouží opravdový kuchař. Titan, teflon, ocel, keramika a různé druhy slitin. Výběru bude v tomto případě více, než dost. Navíc součástí takových hrnců budou i praktické pokličky ve stejném provedení. Omezovat se nebudete ani z hlediska průměru až do výše 36 centimetrů.

Cena nad 4 000 Kč

Tato cenová kategorie se jednoznačně otevírá těm, kdo to s vařením myslí doopravdy vážně. Dopřávat si můžete luxusnějších značek, jakými jsou Emile Henry, Staub, Mauviel, Korkmaz nebo Silit. S přibývající cenou se samozřejmě posunete k luxusnějším výrobním materiálům, mezi které rozhodně patří měď. Ty nejlepší hrnce stojí i přes 60 000 Kč.

 


 

Tak a teď už při výběru neudělám chybu!