Jak vybrat kuchyňský nůž?

Kvalitní nože jsou základ. Kromě některých, šikovných a zkušených kuchařů, kteří zvládají veškerou práci v kuchyni jedním nožem s hodně širokou čepelí, používá většina z nás 3-5 kuchyňských nožů.

Kuchyňské nože se dělí do celé řady skupin dle jejich použití. Mají různé velikosti, tvar, ostří, materiál a mnoho dalšího. Jednotlivých prvků, na které při výběru kuchyňského nože hledíme, je plno. Bonino rádce Vám však se vším pomůže.

V první řadě si musíme určit, ze kterých typů nožů vyhovující sadu sestavíme. Standardně se jedná o nůž na pečivo, nůž na maso, nůž na zeleninu a univerzální typ s hladkým ostřím. Nejjednodušší je, když pořídíte rovnou celou sadu.

 

popis%20noze


 

Typy nožů:

 

universalniUniversální nůž

Alespoň jedním univerzálním nožem by měla být vybavena každá kuchyně. Bez problému by měl zvládat práci s masem, uzeninou, ale i ovocem a zeleninou. Při výběru dbejte na délku, ergonomii, materiály, vyvážení a ostří. Více o materiálech níže v článku.

- zvládne všechno, jen to nemusí být vždy ono (chleba je lepší krájet nožem na chleba, vykostit maso je lepší vykošťovacím nožem, apod.)

 

 

porcovaci_1Porcovací nůž

Porcovací nůž se vyznačuje delší čepelí, která by měla být zpravidla delší než porcovaný kus potraviny. Skvěle se hodí na maso či uzeniny, zastane však i úlohu univerzálního nože, například při krájení ovoce či zeleniny. Předpokládá se, že s ním uživatel bude zpracovávat i tužší suroviny, proto je čepel většinou z nerezové oceli.

- na porcování masa

- univerzál na krájení ovoce a zeleniny

 

 

chlebNůž na chleba

Nože vhodné pro pohodlné a bezpečné krájení chleba a pečiva se vyznačují dlouhou čepelí s profilovaným ostřím, kterou snadno nakrájíte chleba na rovnoměrné plátky. Ideální nůž na chleba by měl i za vynaložení relativně malého tlaku nakrájet pečivo bez trhání. Čepel nože bývá z důvodu profilovaného ostří nejčastěji z nerezové oceli.

- zoubky zajistí pohodový říz bez demolice chleba

 


ovoce_1Nůž na ovoce a zeleninu

Speciální nůž na ovoce a zeleninu poznáte dle profilovaného ostří, jež je zakončené typickou vidličkou pro možnost rychlého ,,napíchnutí‘‘ a přemístění ukrojeného kusu. Při výběru dbejte na použitý materiál, kvalitní ostří a pohodlné posazení v ruce. U takového nože na ovoce a zeleninu jej oceníte totiž dvojnásobně.

- svižný a zábavný

- doporučujeme nerezovou ocel

 

 

sadaSada nožů

Často se tak stává komplikované sestavit tu správnou kombinaci nožů. Pokud však patříte mezi běžné kuchaře a běžně se nepotkáte se situací, kdy potřebujete například speciální nože na šunku či řeznickou práci, bude pro Vás sada nožů ideální variantou. Výhod má hotová sada nožů hned několik, především je to pak cena, která může být i mnohonásobně nižší než při pořízení totožných produktů zvlášť.

- kvalitní a elegantní

- výhodné barevné kolekce!

 

 

 


steak
Steakový nůž

Velmi specifický nůž. Pokud jej doma nemáte, určitě se nic neděje. Steak si můžete dát i bez něj. Nicméně si položme otázku – když už máme tak drahé maso, chceme jej ,,rozpižlat‘‘ tupým nožem? V jiném provedení, než z nerezové oceli jej u nás na Boninu nenaleznete. My totiž zaručujeme kvalitu všech produktů, včetně steakových, nerezových nožů.

- na drahý stejk, správný nůž

 

 

vykostovaciVykosťovací nůž

Vykosťovací nože se využívají k předběžnému zpracování masa. Při porcování masa svírá ostří nože poněkud větší úhel než např. při filetování nebo u kuchařských nožů. Vzhledem k tomu mají tyto nože pevnější čepel a lépe se s nimi manipuluje.

- výrazně ulehčí práci

 

 

santokuSantoku nůž

Kouzlo japonské kuchyně spočívá v pestrosti a precizní úpravě naporcovaných pokrmů. Dalo by se říct, že japonský nůž je obdobou evropského univerzálního nože. Rozdílem je jen úhel, pod kterým jsou japonské nože broušeny. Navic, špička u santoku není ve tvaru kolébky, ale je rovnější. Proto je pohodlné s ním nakrájené suroviny okamžitě shrnout.

- japonské řešení

- lepší univerzál

 

 

masloNůž na máslo

Nože na máslo jsou specifické svojí zaoblenou čepelí, kterou máslo nebo rostlinný tuk pohodlně naberete a rovnoměrně rozetřete. Samozřejmě je možné tento typ nože využít i na roztírání krémových sýrů, pomazánek či podobných pochutin.

 - široký a přesný

 

 

sunkaNůž na šunku

Nůž na šunku se vyznačuje dlouhou a pružnou čepelí (až 30cm), díky které je možné krájet tenké plátky z uzené i sušené šunky. Tento typ nože bývá často používán i na lososa. Jejich vlastnosti jsou obdobné. Kvůli potřebné tvrdosti a odolnosti je čepel v naprosté většině z nerezové oceli.

- perfektně nakrájí ať už šunku, tak i větší kusy masa

 

 

na syrNůž na sýry

Pro dokonalé naservírování sýra je zapotřebí speciálního nože, který je opatřený speciálně tvarovanou čepelí se zubatým ostřím, zakončeným vidličkou. Nože na sýr mají čepel s otvory, které zajistí, aby se sýr nelepil.

- pro dokonalé naservírování sýru na stůl, třeba pro návštěvu

 

 

filetovani_2Nůž na filetování

Filetovací nože jsou téměř totožné s noži na vykošťování. Čepel je delší, pevnější a pružnější. S filetovacími noži připravíte filety ze sladkovodních a mořských ryb snadněji. Navíc, s profesionálním výsledkem! Téměř vždy jsou vyrobeny z nerezové oceli, u které dbáme na to, aby byla opravdu ostrá.

 - krájejte nepoškozené filetky

 

 

reznickyŘeznický nůž 

Řeznické nože jsou určeny pro zpracování masa. Nůž bývá širší a delší stavby čepele masivnější. Při zpracovávání masa svírá ostří větší úhel než je tomu u standardních, univerzálních nožů. I proto musí mít pevnější a lépe manipulovatelnou čepel. Navíc, při práci s masem dochází ke styku s kostmi či chrupavkami. I proto musí být nůž odolnější proti poškození.

- ovládněte svou kuchyň

 

 

sekacekSekáček

Každý z nás potřebuje jednou za čas naporcovat větší kus masa, zeleniny, či čehokoliv jiného. Přesně pro tyto účely jsou zde sekáčky. Standardní tvar sekáčku se liší od ostatních nožů opravdu pevnou a masivní čepelí. Stejně, jako u ostatních nožů této kategorie, musí být čepel sekáčku opravdu pevná a odolná proti poškození. Nerezová ocel je tedy to nejlepší řešení.

 

 

 


 

Bonino TIP: 

Nože si uložte přehledně a stylově na kuchyňskou linku do praktických bloků, které pojmou hned několik různých velikostí. Ty Vám zároveň čepele nožů ochrání lépe, než při běžném uskladňování někde v šuplíku.

 


 

Jaké jsou tedy důležité parametry kuchyňských nožů?

 

1) Materiál

 

U kvalitnějších nožů se setkáte s nerezovou ocelí, která se stala oblíbenou hned z několika důvodů, primárně ale díky skvělému ostří a hygienickým vlastnostem nerezu. U vyloženě luxusnějších kusů nalezneme materiál překládané ocele. Pro běžnou domácnost však doporučujeme zůstat u keramických či nerezových nožů. Ani jednou variantou neuděláte chybu. 

Jednoznačný hit posledních let totiž představují speciální keramické nože - keramická čepel totiž neničí vitaminy v čerstvých potravinách.Na podobném principu je založena i speciální antiadhezní úprava, tedy jakýsi povlak na jinak kovové čepeli. Tyto antiadhezní nože pomalu začínají v oblibě dohánět i nože keramické.

Jdeme však ještě dál: například mramorované nože nabízejí zcela nový zážitek z krájení.

 

  • Keramický nůž bude matný, nerezový lesklý - to je však věc vkusu.
  • Nejdůležitějším faktem je ostří, keramický nůž je odolný proti opotřebení
  • Nůž z nerezové oceli je potřeba přibrušovat, na rozdíl od keramického nože je však pevnější
  • Doporučení zní následovně: keramický nůž je vhodný na krájení měkčích potravin, nerezový na potraviny tužší. 

 

2) Rukojeť (střenka)

 

Rukojeť nože má velký vliv nejen na bezpečí a pohodlí, ale hlavně rozhoduje, jak efektivně bude práce s nožem zúročena. Zpravidla se rukojeť vyrábí z plastu, dřeva či kovu.

 

Plast

může být přinýtován nebo nastříkán. Nýtované spoje bývají bezpečnější. Občas se setkáme s protiskluzovou vrstvou. Stále ale platí, že jde především o náš pocit, ergonomie kterého nože nám vyhovuje a padne nejlépe.

Dřevo

je příjemné do ruky a je náchylné k poškození. U naprosté většiny nožů dojde k jeho znatelnému opotřebování dříve v porovnání s ostatními materiály. I proto vyžaduje pečlivější dohled a péči.

Kov

vypadá na nožích luxusně. Další z předností je hygiena, odolnost nebo třeba nenáročná péče. Naopak, velkou nevýhodou je prokluzování, obzvlášť tedy, kdy máme mastné nebo mokré ruce.

 


 

Bonino TIP #2

Ať už používáte jakékoliv nože, je dobré je jednou za čas brousit, obnovíte tak jejich ostrost. Jedině ostrý nůž totiž udělá svojí práci dokonale.

 


 

3) Tvar čepele

 

Je odvozen od typu nože a funkci, jež má nůž plnit. Je tedy nutné si primárně říct, na co budeme nůž využívat. Téměř jakákoliv čepel by se však měla od tupé k ostré straně zužovat v klínovitém tvaru. Nože, které jsou po celé šířce čepele stejně tlusté, většinou dobrou práci neodvedou.

 

4) Ostří čepele

 

Ideální varianta je taková, kdy ostří spojuje špičku až k záštitě nože. Pokud byste se rozhodli pro kuchyňský nůž, který tuto podmínku nesplňuje, vystavujete se riziku náročnější a nebezpečnější manipulace. Další podmínkou je souměrné vybroušení z obou stran nože.

 

5) Záštita nože

 

Slouží k tomu, aby při krájení nesklouzly prsty z rukojeti na ostří. Zároveň se postará o to, aby klouby nenarážely na prkénko.

 

6) Upevnění čepele k rukojeti

 

U těch nejlepších nožů probíhá kov čepele celou délkou, až na konec rukojeti. Není to však podmínkou. Standardní kuchyňský nůž tak nabídne kov čepele zasahující pouze do části rukojeti. I to je dostačující. Pozor ale na vyvážení, špatně vyvážený nůž by mohl způsobit problémy s manipulací.

 


 

Tak a teď už při výběru neudělám chybu!