Jak vybrat odšťavňovač?

Při výběru odšťavňovače narazíte na několik aspektů, nad kterými je třeba se před samotnou koupí zamyslet. Na trhu naleznete obrovské množství odšťavňovačů, jak tedy vybrat ten správný, abychom nebyli z naší volby zklamáni?

Obecně se odšťavňovače dělí do dvou skupin dle způsobu drcení ovoce a zeleniny – jsou jimi odšťavňovače šnekové a odstředivé.

 

typy odšťavňovačů

 

Šnekové

  • drtí ovoce či zeleninu rotujícími koly (šneky) a přes příslušný otvor vytlačí výslednou šťávu
  • pomalejší než odstředivé, produkují ale více šťávy
  • vyrobené džusy jsou sytější, hustší a někdy si uchovají kousky dužiny
  • nápoje nemají takový sklon k oxidaci – lze je tedy uchovávat v lednici
  • nabízí vyšší výtěžnost
  • vhodný pro zpracování tropického ovoce, bobulovin a peckovic
  • pracují tišeji, mají ale náročnější nároky na údržbu

 

Odstředivé 

  • fungují na principu otočných nožů
  • pracují rychleji než šnekové, mají ale menší výtěžnost
  • jsou hlasitější, ale mají snadnou údržbu
  • ideální pro každodenní použití

 


 

Co budeme odšťavňovat? 

 co budeme odšťavňovat

 


 

1) Cena

 

Nelze obecně říct, zda je jeden či druhý z odšťavňovačů výhodnější. U ceny je třeba se zaměřit na použité technologie, značku, kvalitu zpracování a mnoho dalších ukazatelů. Platí, že ceny základních, jednodušších modelů začínají nad hranicí jedné až dvou tisícovek. Průměr se pak pohybuje kolem čtyř až šesti tisíc korun, nejdražší odšťavňovače pořídíte za 10 a více tisíc.

 

2) Výkon

 

U šnekových odšťavňovačů postačí výkon kolem 250 W, u vysokootáčkových 1200 W.

 

3) Plnící otvor

 

Bez ohledu na typ přístroje platí, že čím větší plnící otvor, tím lépe. Úzký otvor snižuje uživatelský komfort a prodlužuje dobu přípravy. Ideální otvor by měl mít alespoň 7 cm.

 

4) Hmotnost a rozměry

 

Před nákupem je dobré si ujasnit, kde jej budete mít uskladněný. Dle rozhodnutí se informujte o hmotnosti a délce kabelu. Ideální váha je do pěti kilogramů.