Jak vybrat tlakový hrnec?

Tlakový hrnec, známý také jako Papinův hrnec, nebo ,,papiňák‘‘, chcete-li, je skvělým pomocníkem v kuchyni. Jeho použití dá Vašemu vaření nový rozměr. Díky němu jsou pokrmy zdravější, chutnější a hlavně – rychleji uvařené, až o 70%!

Mnoho lidí chová k tlakovému hrnci nedůvěru. Při správném použití jsou tyto obavy zbytečné. Pokud tento strach překonáte, můžete začít sklízet sladké plody jeho všestrannosti.

 

tlakové hrnce1

 


 

Jak tlakový hrnec funguje a k čemu ho budeme používat?

Jak již název napovídá, tlakový hrnec využívá k vaření vlastnosti páry, které umožní přípravu pokrmů za vyššího tlaku, než je atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření (120-130°C), a tím i rychlejšího uvaření. V tlakovém hrnci můžete připravovat téměř cokoliv – nejen hlavní chod, ale třeba i přílohy.

 

Jaké má tlakový hrnec bezpečnostní opatření, je nebezpečný?

Mnoho lidí chová k hrnci nedůvěru. V dnešní době je však bezpečnostní riziko při správném zacházení opravdu minimální. Nedílnou součástí tlakového hrnce je poklice, jíž je hrnec neprodyšně uzavřen. Tato poklice je opatřena pojistným ventilem v podobě pohyblivé zátky, která odpouští přebytečnou páru. Další pojistkou je pojistka tepelná, která ve v případě selhání zátky roztaví. Stejně, jako u zátky je tento proces z důvodu případného propuštění páry. Nad tyto bezpečnostní opatření je zde ještě třetí přetlaková pojistka v podobě otvoru v pokličce, jímž se v případě nebezpečí mechanicky vytlačí část těsnění.

 

Jak vybrat tlakový hrnec?

Tlakové hrnce se od sebe liší velikostí, designem či materiálem. Naprostá většina Papinových hrnců je vyráběna z nerezu, někdy se však liší vnitřním povrchovým materiálem. Na trhu se vyskytují v provedení od 2,5 až po více než 8 litrů. Pro rodinu se hodí větší, který však není zapotřebí k přípravě veškerých pokrmů, proto prodejci nabízí i sady tlakových hrnců, které jsou u spotřebitelů velice oblíbené. Tento typ hrnce je náročný na manipulaci, dbejte proto na přítomnost bodů sloužících k pohodlnému uchopení.

 

Jaký materiál u tlakového hrnce zvolit?

Zatímco dříve byly tlakové hrnce vyráběny z hliníku či smaltu, dnes je valná většina vyráběna z nerezové oceli. Silné stěny a sendvičové dno zajistí, aby veškeré výhody a vlastnosti hrnce byly zachovány. Plastové části jsou dále vyráběny z vysoce odolného plastu, aby se při užívání nepoškodily.

 


 

Výhody:

  • Mnohonásobně rychlejší příprava pokrmu – až o 70 %
  • Možnost přípravy zamražených potravin
  • Zavařování/Sterilizování, ...
  • Hygienické prostředí
  • Perfektní uchování chutě
  • Úspornější

 Nevýhody:

  • Nebezpečí opaření – při neopatrné manipulaci
  • Náročnější manipulace
  • Malé bezpečnostní riziko – při správném zacházení ve dnešní době téměř žádné, známé případy z doby dřívější, kdy byly hrnce bez pojistek a z jiných materiálů

 

Tak a teď už při výběru neudělám chybu!