Jak vybrat WOK pánev?

Všechny WOK pánve vypadají na první pohled stejně. Zdání ale klame...odlišné materiály, prohloubení, rukojeti, průměr a mnoho dalších prvků, které stojí za rozdíly mezi jednotlivými WOKy. Stále máte pocit, že jsou vždy totožné?

Odlišnosti jsou občas takové, že zatímco s jednou bude vaření procházka růžovou zahradou, druhá vám z něj udělá spíše noční můru.

 

Druhé varianty se lze vyvarovat. Při výběru si ale budeme muset položit následující otázky:

  • Jaký materiál u WOK pánve sháníme?
  • Jaká rukojeť nám u WOK pánve bude vyhovovat?
  • Jaká velikost WOK pánve bude dostačující?
  • Jaké dno WOK pánve bude to pravé?
  • Bude se WOK pánev kamarádit s naším sporákem?

 


 

Materiál

 

Moderní doba zasáhla i výrobu WOK pánví, proto je na trhu nalezneme v provedení z několika materiálů. Historicky byly WOKy vyráběny vždy z nerezové oceli či litiny. Pro domácí použití bychom však doporučili některé z modernějších technologií, jako je litý hliník s jedním z nepřilnavých povrchů.

Důležitou vlastností materiálu u WOK pánve je práce s teplem, hmotnost a odolnost.

Nerezová ocel

Jak již bylo zmíněno, u WOK pánví nejpoužívanější materiál. Pro kuchaře s profesionálním plynovým sporákem ideální, do domácnosti však méně. Nadchne hmotností a odolností. Naopak nepotěší přilnavostí a nekvalitním rozvodem tepla.

Gravitačně litý hliník

Materiál, který je vždy kombinován s povrchy moderní doby, tedy mramorovým, keramickým či titanovým. Pro domácí použití WOK pánve je tento materiál tím nejvhodnějším. Skvělá tepelná vodivost, dokonalá nepřilnavost a navíc fajn hmotnost.

Litina

Litinové WOK pánve vynikají skvělou prací s teplem. Opět se zde však potkáváme s problémem, kdy je u WOKu litina vhodnější spíše pro profesionální provoz a sporák. S velkém plynovém vařiči dělá divy. Na domácím plynu či dokonce sklokeramice je manipulace náročnější. Ve stísněném prostoru je díky relativně velké hmotnosti také nepohodlné s WOK pánví pracovat. Na trhu se z těchto důvodů objevily i litinové WOK pánve pro domácí použití. Ty mají následně obdobné vlastnosti jako gravitačně litý hliník, pouze zde nebude takový stupeň nepřilnavosti.

 


 

Materiál rukojeti

 

Rukojeť WOK pánve je mnohem důležitější než rukojeť u naprosté většiny ostatních druhů nádobí. Důvod je prostý. Při přípravě pokrmu s WOK pánví nedáme ruku z rukojeti pryč téměř ani na chvíli.

Ideální rukojeť by tak měla mít ergonomické držení. Zároveň by neměla být kluzká. Na trhu se nejčastěji setkáte s plastem, dřevem či kovem. Všechny tyto materiály mají své pro a proti, ani s jedním však chybu neuděláte.

 


 

Průměr

 

Velikost WOK pánve se stejně jako u většiny nádobí odvíjí od průměru. Pro rodinu je ideální průměr od 26-30 cm. Na trhu však naleznete škálu širší. Méně než 20 cm ani 30+cm není ničím netradičním.

 


 

Dno

 

Vyduté dno dělá z obyčejné pánve WOK pánev. Díky prohloubenému dnu mají WOK pánve tepelné vlastnosti takové, jaké mají.

Zcela ideální je kompletní zaoblení, které ale bohužel opět v domácích podmínkách nevyužijete. Je pro ně potřeba profesionálního plynového sporáku.

U běžných WOK pánví pro domácí vaření se setkáte se zarovnaným dnem. Čím větší bude rozdíl mezi poměrem průměru dna a pánve, tím lépe. Jinými slovy, čím menší průměr dna bude, tím více bude vaše WOK pánev WOK pánví.

 


 

Typ sporáku

 

Většina WOK pánví je dnes použitelná na všech typech sporáku. Před koupí si přesto raději ověřte, že to platí i u té vámi vybrané. Případně, zda je kompatibilní s plotýnkou, kterou používáte vy.

  


 

Tak a teď už při výběru neudělám chybu!