Nádobí s keramickým povrchem

Na úvod článku je nutné sdělit, že ať se bavíme o titanovém, keramickém, mramorovém či jiném povrchu u nádobí, jedná se vždy o technicky pokročilou úpravu povrchu hliníkového nádobí.

nádobí s keramickým povrchem clanek


 

Charakteristika 

 

Nádobí s keramickou vrstvou je vyráběno za výrobního procesu SOL – GEL, kdy dochází k transformaci z kapalného SOL na pevný GEL. Během výroby jsou vystříkávány jednotlivé vrstvy, které nakonec vytvoří dokonale rovnoměrnou plochu.

Svou popularitu si keramické sady nádobí získaly širokou paletou barev, ve kterých byly tyto povrchy vyráběny. V kombinaci s nudnými, standardními nerezovými sadami a stále větším zájmem o design, se tak stalo toto nádobí opravdovým hitem. 

Design samozřejmě nebyl jediným důvodem, proč se keramika stala takto oblíbenou.

Mezi další přednosti tohoto materiálu patří vlastnosti antiadhezního povlaku, který je obohacen mikročásticemi přírodních keramických materiálů. Oproti ostatním materiálům je tento odolnější vůči mechanickému poškození a vysokým teplotám.

Navíc – dojde-li k přehřátí prázdné nádoby s keramickým povrchem, neuvolní se žádné škodlivé látky.

Antiadhezní povlak oceníme i díky jeho nepřilnavosti, kdy je možné připravovat jídlo téměř bez použití tukuKombinace vaření téměř bez tuku a citlivosti tohoto materiálu k potravinám, nám zaručí relativně zdravé vaření.

Mnoho zákazníků si také pochvaluje mohutnější stavbu, někteří jí naopak vidí jako mínus. Taková konstrukce však není úplnou podmínkou.

Pokud je však stavba opravdu masivnější, nemusíte se obávat, o závratně vysokou hmotnost se nejedná. Navíc, častou výhodou je i masivní, sendvičové dno, které dobře vede teplo, zabraňuje tak zbytečně vysokým ztrátám energie.

 


nádobí s keramickým povrchem 2


 

Výhody litého hliníkového nádobí s keramickým povrchem 

  • Dobrá práce s teplem
  • Většinou – masivní stavba
  • Nepřilnavost – možnost vaření a pečení bez tuku
  • Široká škála barev
  • Vyšší odolnost vůči mechanickému poškození než je tomu u běžných materiálů
  • Neuvolňuje škodlivé látky
  • Citlivost vůči použitým surovinám – zanechávají si tak podíl vitamínů, živin, ..
  • Nenáročná údržba
  • Při správné údržbě dlouhá životnost
  • Většinou lze používat keramické nádobí na indukci 
  • Hliník je druhý nejlepší vodič tepla hned po mědi

Nevýhody

  • Některé nesmí do trouby
  • Nákladnější, poměr cena/výkon je však skvělý
  • Poškodí-li se, pravděpodobně již do sady nekoupíte obdobný kus (vzhledově) 

 


 

Údržba 

 

Údržba keramického nádobí většinou není náročná a lze provozovat několika způsoby

Nádobí můžete buď mýt standardním způsobem, to znamená ručně s klasickými mycími přípravky či  v myčce, taktéž s běžně dostupnými přípravky. Většina z nich je však příliš agresivních a stane se Vám, že Vám určité části nádobí, například dno, začnou pouštět šedou barvu. Produkty se tak nezničí, nicméně to určitě není ani příjemné.

Pokud chcete tomto jevu zabránit, používejte buď ekologické saponáty , nebo myjte nádobí pouze papírovými ubrousky, kdy stačí po každém použití pouze lehce vytřít. Přípravkem s vodou následně stačí pouze jednou za čas.

 

 

Více ve článku, který se věnuje péči a údržbě keramického nádobí. 

 

kompletní nabídka nádobí