Smaltované nádobí

Smaltovaná litina je tavenina příbuzná sklu, ale i porcelánu, tvořící na kovu celistvý ochranný povlak lesklého a hladkého charakteru. Přesto, že je křehký, vydrží bez změny barvy a lesku přečkat stovky let.

Výroba smaltovaného nádobí se rozšířila až v 19. století, kdy se začaly vyrábět celé sady smaltovaného nádobí.

Původně byly kovy smaltovány z důvodu designových, následně i kvůli vlastnostem tohoto materiálu. Povrchová úprava chránila kovy před korozí a povětrnostním vlivům. 

smaltované nádobí 1

 


 

Charakteristika

 

V dnešní době se smaltované nádobí opět dostává do kurzu a stává se z něj trend domácností. Lidé, kteří si jej pořídí, většinou přesně vědí, proč.

Mnoho uživatelů smaltovaného nádobí si jej oblíbili z důvodu jejich zdravého životního stylu, do kterého určitě tyto produkty zapadají.

Často totiž narazíme na ručně vyráběné či zdobené smaltované sady nádobí, které jsou vyráběny v Česku, nebo okolních státech. Což v lidech vyvolává pocit důvěry ke kvalitnějším materiálům a zpracování.

Podíváme-li se na vlastnosti smaltovaného nádobí, vede si mezi ostatními velice dobře. Při vaření oceníte dobrou práci s teplem, což je zřejmě to nejzásadnější. Smalt na povrchu představuje velmi odolnou a tvrdou vrstvu.

Životnost je tak opravdu dlouhá. Pokud budete alespoň trošku dbát na základní pokyny při používání, je zde možnost, že nádobí zdědí ještě další generace.

U smaltovaného nádobí by nemělo docházet k uvolňování jakýchkoliv látek při vaření. Připravené suroviny by si tak při vaření měly vždy zachovat svou chuť, aroma, ale i živiny.

Díky hladkosti povrchu je údržba a péče o smalt nenáročným procesem.

Dalším, taktéž jedním z nejdůležitějších benefitů, je již zmiňovaný vzhled. Malovaný či barvený smalt ničím nenahradíte. Design smaltovaného nádobí je opravdu jedinečný.

Mnoho lidí zajímá nepřilnavost povrchu. V této kategorii si smalt také nepovede špatně, při vaření či smažení nebudete muset používat mnoho tuku, určitě však naleznete materiály, které jsou na tom lépe, například sady s mramorovým či keramickým povrchem. 

Většina dnešního smaltovaného nádobí lze použít na indukci a veškeré ostatní typy vařičů. Stejně tak, pokud nemá ucha z materiálu, kterým by vadila vysoká teplota, může i do trouby. Do mikrovlnky by naopak přijít nemělo.

 

Výhody: 

  • Dobrá práce s teplem
  • Životnost
  • Naprosto jedinečný design
  • Relativně dobrá nepřilnavost
  • Uchová chuť, živiny a aroma potravin
  • Nenáročná péče
  • Často vyráběné v Česku

Nevýhody:

  • Při pádu či nešetrném zacházení může smalt popraskat
  • Rozbije-li se kus ze sady nádobí, pravděpodobně neseženete úplně stejný
  • Pokud začně smalt praskat, je potřeba nádobí vyhodit, mohlo by být zdraví škodlivé

 

smaltované nádobí 2


 

Péče a údržba

 

Mytí smaltovaného nádobí není žádným složitým procesem. Nijak se neliší od většiny ostatních materiálů.

Ideálně samozřejmě nádobí umyjete za pomocí ekologických saponátů, ublížit by však neměly ani standardní. Je to opět kus od kusu. Myčka nádobí nevadí.

Více o péči a údržbě smaltovaného nádobí naleznete ve článku, který se jí věnuje.

  

kompletní nabídka nádobí