Jak až 6x prodloužit trvanlivost potravin?

Trápí Vás množství jídla, které vyhodíte, nízká trvanlivost, plísně, nepohodlné skladování, smrad v lednici a podobné nepříjemnosti? Pak není něco v pořádku.

Jistě, všechny tyto situace čas od času nastanou, neměly by se však stát běžnou součástí našich životů. Pokud nebude dostatečným důvodem pro změnu ušetření peněz, zdraví snad ano.

  

FB1_Jak_prodlouzit_1200x628_1

 


 

Jak problém vyřešíte?

 

Vakuovačka (svářečka fólií) Vám pomůže těmto potížím předejít, prodlouží trvanlivost až šestinásobně. A nejen to. Níže naleznete 9 důvodů, proč vakuovačku použít.  

 

Pusťte si video, vakuování je opravdu jednoduché:

 


 

Proč se jídlo kazí?

 

Jíme, abychom získali energii pro náš organismus, a stejné potřeby a důvody mají i bakterie, plísně či kvasinky. Jakékoliv skladování a konzervování potravin se tak stává bojem, kdo s koho.

Rozhodující je čas a chemicko-fyzikální podmínky, od kterých se čas odvíjí. Změníme-li tedy tyto podmínky, prodloužíme čas.

Nejčastěji užívanou formou pro tuto změnu, je změna teploty, které docílíme uschováním do lednice. Ledničku a mrazničku dnes používá téměř každý. Snížením teploty se růst mikroorganismů zpomalí, nezastaví se však úplně.

Nejčastější scénář je tedy takový, že potraviny uložíme do lednice a odkládáme jejich konzumaci s myšlenkou, že ,, to dojíme zítra.‘‘ Nemáme-li zrovna na přípravu čas, nebo prostě a jednoduše chuť, jídlo se zkazí. Tento problém nám vyřeší vakuovačka.

 


 

9 Důvodů, proč si pořídit vakuovačku (svářečku fólií) ?

 

1. Prodloužíte trvanlivost potravin, až šestkrát

  • Vakuováním odebereme potravinám vzduch, znevýhodníme tak prostředí pro mikroorganismy, průměrně prodloužíte trvanlivost 3x, u některých potravin, například u chleba, dokonce až 6x.

2. Zachování chuti

  • Vakuováním potravin zajistíte, aby se potravina nedostala do styku s jinými, uložíte-li tak vakuované jídlo do ledničky, nestane se, že by ,,načichlo‘‘ od čehokoliv agresivnějšího, i toto je častým důvodem pro vyhození.

3. Zachování živin

  • Koupíte si dražší surovinu s tím, že je plná živin, uložíte jí však do lednice standardním způsobem a živiny jsou pryč - škoda.

4. Vhodné pro marinování

  • K vakuovanému masu se nebojte přidat koření a bylinky, maso pak bude mnohem chutnější.

5. Zamezuje zápachu v lednici

  • Obávaný, ale bohužel všudypřítomný zápach z lednice znepříjemní pobyt v kuchyni, zkazí chuť k jídlu a někdy i samotný pokrm. Za pomocí vakuovačky tento problém opět vyřešíme.

6. Veškeré vlastnosti zůstanou neměnné

  • Zavakuujete-li potravinu do fólie, nevyteče Vám šťáva, vše potřebné tak zůstane na místě a v původním stavu.

7. Ušetříte mnoho peněz

  • Prodloužením trvanlivosti či záchranou velkého množství surovin si můžeme být jistí, že se nám investované peníze vrátí – rychleji, než byste čekali.

8. Naprosto přirození a přírodní proces

  • Vakuování využívá pouze fyzikálních zákonů, nejedná se o žádný chemický či jakýkoliv nepřirozený proces.

9. Zdravější životní styl

  • Díky hygieničtějším podmínkám a zachování vlastností surovin, bude konzumace takto skladovaných potravin zdravější.

 


Snímek obrazovky 2018-01-14 v 4.48.36


 

Názor odborníků

 

,,Vakuování se používá jako doplňková metoda konzervace (úchovy) potravin. Za určitých podmínek prokazatelně prodlužuje trvanlivost jak z pohledu bezpečnosti (inhibice růstu některých mikroorganismů a tvorby některých mikrobiálních toxinů), tak smyslové a výživové kvality.''

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., VŠCHT, Praha

,,Vakuové balení upravuje atmosféru obklopující potraviny odstraněním kyslíku, což vede k prodloužení trvanlivosti potraviny. Při vakuovém balení se potravina umístí do obalu, z něhož se evakuuje vzduch, čímž dojde ke smrštění obalu předtím, než je uzavřen.''

Ing. Radka Daňková, Mendelova Univerzita, Brno

 


 

Dejte si pozor na své zdraví

 

Zkažené potraviny mohou v lepším případě způsobit zažívací potíže, v horším vážně poškodit zdraví.

Skladujete-li je tedy nevhodně či ve špatném prostředí, podpoříte rozmožení bakterií a kazivost potravin. I malá plíseň značí, že by se celá potravina neměla jíst.

Plísně nebo bakterie rozkládají potravinu a vytvářejí nebezpečné látky, mykotoxiny, které mohou vyvolat otravu a v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci. 

 


 

Jak vakuovačka funguje?

 

Proces vakuování spočívá ve dvou krocích: 

1. Odstranění vzduchu z vakuovacího sáčku – Potraviny uskladníte do vakuovacího sáčku, a společně vložíte do vakuovačky, ta ze sáčku odstraní veškerý  kyslík. Sáček přilne k potravině a balíček je tak připraven ke svaření

2. Zahřátí a svaření sáčku – Vzduch je odsátý. Potřebujeme sáček bezpečně uzavřít. K tomu slouží svařovací lišta, která sáček zahřeje tak, aby se roztavil, zároveň ale nespálil. Vytvoří se tak pevný, vzduchotěsný svár.

 


 

maso1losos1

 


 

Proč funguje?  

 

Čerstvé potraviny (maso, ryby, mořské plody, čerstvá zelenina a jiné) jsou nejvíce ohroženou skupinou. Snažíme se u nich přerušit, nebo alespoň zpomalit proces rozmnožování mikroorganismů, které naše jídlo napadají. Vakuování poskytuje čerstvým potravinám účinnou obranu

Kyslík, který mají suroviny k dispozici, podporuje růst mikroorganismů, která vede ke kazivosti, tvorbě plísní a ostatních nežádoucích jevů. Dalším procesem, který je s kyslíkem spojený a stojí za ztrátou chuti, vitamínů a dalších vlastností, je oxidace.

Vakuováním kyslík odebereme. Dosáhneme tak chtěného a zmiňovaného zpomalení rozmnožovacích procesů.

Z fyzikálního hlediska, chcete-li, se jako vakuum rozumí prostor, v němž je tlak plynu podstatně nižší než při normálním atmosférickém tlaku. Využívá tak principů podtlaku.

 


 

Spokojení uživatelé vakuovaček

 

,,Je to opravdu užitečná věc, nejen na zamrazování. Vše co by se vám v lednici zkazilo vydrží mnohem déle. Když bych to zpětně sečetla, co jídla jsem díky ní uchovala, vyplatí se.‘‘

Markéta Ševčíková

 

,,Kupoval jsem na zkoušku a rozhodně vakuovačku doporučuju je to skvělá věc. Ať už na balíčky do lednice nebo do mrazáku. Když dám jídlo z mrazáku rozmrznout, není všude kolem špína. Maso není přemražené atd.. Často využíváme i na marinování a přípravu. Jídlo je tak mnohem chutnější.‘‘

Lukáš Marek, myslivec

 

,,Viditelné výsledky jsem viděla již po pár dnech používání. Jídlo vydrží déle. Celkově na mne celé prostředí působí hygieničtěji. Skvělé. Nyní využívám vakuovačku zcela automaticky. Stala se nepostradatelnou součástí naší kuchyně.‘‘

Petra Pilová

 


  Snímek obrazovky 2018-01-14 v 4.48.36